söndag 1 mars 2015

Gluten free vietnamese spring rolls


Jag har så länge velat pröva på att göra vietnamesiska vårrullar, ända sedan jag smakade på Bellas hemgjorda. Så igår prövade jag för första gången och det blev super bra, och såå gott!
Det är jätte enkelt att göra, mycket enklare än sushi (jaa en äkta sushi mästare tycker väl att man aldrig är full lärd inom sushi konsten) men detta är på riktigt inte så svårt och går relativt snabbt också. Dessutom passar dom bra till gluten allergiker eftersom man använder ris- eller glasnudlar och soijan och såserna går ju att göra glutenfria.


Allt du behöver är:
  • risnudlar
  • rispapper
  • soija (gluten fritt om du vill)
  • färska örter; jag använde koriander och mynta
  • sallad; gärna en krispig sort, jag hade också färsk spenat
  • gurka
  • avokado
  • räkor
  • sesam frön
  • nötter; vi hade cashews
Precis som när man gör sushi så är det största jobbet att skära allt i passliga bitar, krossa nötterna och göra såserna. Själva rullandet går snabbt och är inte så svårt once you get the hang of it :)
Dessutom kan man fylla dem med vad man vill, precis som i sushi. 


Till såserna använde jag 
  • majonäs
  • siracha sås
  • naturell yoghurt
  • lime juice
och till den andra såsen
  •  soija
  • fisk sås
  • hackad chili
  • koriander
  • vårlök
  • krossad vitlök
  • lime juice
  • sås från inlagd sushi ingefära
  • hederligt kranvatten 
Såserna gjorde jag helt enkelt enligt egen smak och det finns olika recept på vad man kan ha till sås. Första var meningen att vara en sorts spicy majonnäs och den andra lite som en soija sås deluxe. Lade till vatten också i den andra såsen så att det inte skulle bli för saltigt, lönar sig att smaka och tillsätta, smaka och tillsätta så man hittar rätt balans enligt egen smak :)


Mina rullar blev ganska korta och tjocka men det lönar sig att göra dem mer långa och smala så att de är lättare att äta. När man fyller dem utgår man ungefär på samma sätt som när man fyller tortillas. Snyggast blir det när man först lägger exempelvis sesam frön, örter och räkor längst under, och sedan resten, så att när du rullar dem blir de fyllningarna längst upp. Det ser helt enkelt godare ut än att börja fylla med nudlarna. Svårt att förklara men ni kanske ser på bilderna hur jag menar. Sen är det bara att rulla och äta medan man gör som vi gjorde (för jag var så hungrig), eller så rullar man allt klart och äter sen, antingen som för- eller huvudrätt!



I absolutely fell in love with the vietnamese spring rolls ever since I tried them the first time when my friend Bella did them, and I have loved them ever since! If you like sushi, and even if you hate seaweed but like everything else about sushi, you will love these too.

I have wanted to make vietnamese spring rolls for such a long time so yesterday I finally did. My mom came over for dinner and she is allergic to wheat and sensitive to gluten, so these are perfect for that diet. Only thing you need to have gluten free is the soy sauce and also make sure the fillings and other sauces are gluten free.

Just like sushi, they are easy to make once you have chopped everything ready and boiled the glass noodles (which takes only 4 min). These are great as an appetizer or as a main course and you can fill them with anything you like.

All you need is
  • glass noodles or rice noodles
  • rice paper
  • soy sauce 
  • herbs; I used coriander and mint
  • lettuce; preferably a crispy sort
  • avocado
  • cucumber
  • shrimps
  • sesame seeds
  • peanuts
Or whatever you want to fill yours with!

For the two sauces I made I also used
  • mayonnaise
  • natural yoghurt
  • siracha sauce
  • chili
  • fish sauce
  • lime
  • juice from pickled sushi ginger 
  • crushed garlic
  • spring onion
Basically the noodles and rice paper packages will have all the instructions you need and it is super easy and will not take a long time.

The sauces was just experiments on my side, using the ingredients I already had at home. I made a yoghurt-mayo sauce with just some siracha and lemon juice in it to basically make a spicy mayo sauce for dipping. Then I also made a soy sauce based sauce with drops of fish sauce, lime juice, chopped chili and coriander, garlic, water and sushi ginger juice. I use the sauce from the sushi ginger jar to add some sweetness and I just love the combination of it mixed with soy sauce.

The hardest part is probably to roll the rolls because you want to be careful not to break the rice paper. Mine got really big and square shaped instead of more long and sushi shaped which made them a bit hard to eat. But I promise you will get the grip of it once you start rollin'!

We rolled ours as we ate (or I rolled, mom just waited ;) but you could also make them all  and then eat, perhaps a more romantic option. I was just so hungry so I had to eat a few before rolling the rest ;)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar